27 September 2015

5 Kelebihan Phytocol-ST Turunkan Kolesterol

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Korang tahu tak 1 daripada 3 rakyat Malaysia mempunyai kolesterol tinggi? Wahhh! Satu nisbah yang besar. Kalau dalam family kita ada 6 orang, 2 daripadanya berkemungkinan berkolesterol tinggi. 

Bila direnung sejenak, ada logiknya nisbah 1:3 tadi kerana majoriti daripada kita suka makan berlemak seperti nasi lemak, roti canai, kuih muih bergoreng dan bersantan. Itu belum dikira dengan minuman lagi; cendol, teh 3 layer.

Lagi-lagi musim hari raya korban ni. Setiap hari menu daging; sup tulang, daging goreng kunyit, daging kurma, daging bakar dll.


Apa tanda-tanda dan gejala kolesterol tinggi?

Banyak orang yang tidak ambil serius risiko kolesterol tinggi. Adakah anda sering alami gelaja di bawah :

• Masalah Pernafasan
• Sakit dada
• Pening
• Denyutan jantung yang tidak tetap
• Loya dan muntah-muntah
• Kebimbangan melampau
• Pedih ulu hati atau ketidakhadaman yang kerap
• Berpeluh dingin

kalau ya, baik rawat segera sebelum parah.

Apa itu kolesterol?

Kolesterol adalah zat (sterol) seperti lemak dalam darah. Kolesterol dihasilkan daripada makanan dan ia juga dihasilkan oleh  tubuh kita.

Kolesterol memiliki beberapa penggunaan yang baik. Ia membantu menghasilkan sel-sel baru dan beberapa hormon. Namun jika berlebihan  dalam darah akan menyebabkan masalah serius.


2 jenis kolesterol

Kolesterol LDL dan kolesterol HDL. HDL merupakan kolestrol baik dan LDL merupakan kolestrol jahat. Apabila paras kolestrol jahat terlalu tinggi, maka ia adalah musuh kita.


 • LDL juga disebut "kolesterol jahat" :  Menyumbat arteri, meningkatkan risiko serangan jantung dan strok.
 • HDL adalah "kolesterol baik." Kolesterol jenis ini mengikat kolesterol jahat dan membawanya ke hati, dimana ia disaring keluar dari tubuh.
 • Triglycerides bukanlah kolesterol tetapi jenis lain dari lemak yang terapung di dalam darah. Hampir sama seperti kolesterol jahat, memiliki tingkat triglycerides yang tinggi dapat meningkatkan risiko penyakit kardiovaskular.

Apa risiko kolestrol berlebihan?


Lebihan kolestrol HDL itu dapat menempel di dinding arteri menjadi plak - ia menyempit arteri dan seterusnya arteri tersumbat. Ini juga dapat mengakibatkan arteriosclerosis, atau pengerasan arteri, yang mana dari fleksibel yang biasa berubah menjadi lebih rapuh. Plak dapat terbentuk dimana saja.
 • Jika ia terbentuk di dalam arteri nadi di leher, itu adalah penyakit carotid artery
 • Jika ia terbentuk didalam arterikoroner - yang mana memasuki otot jantung dengan darah – itu disebut penyakit coronary artery.

Seperti semua organ, jantung memerlukan pasukan darah yang baik untuk bekerja. Jika tidak mendapatkan darah itu, kita akan terdedah kepada tekanan angin, yang mana menyebabkan rasa sakit seperti tertindih di bahagian dada dan gejala lainnya.

Jika pembekuan darah terjadi di otak, ia akan menyebabkan strok. Manakala, jika pembekuan berlaku diarteri koroner, maka ia akan menyebabkan serangan jantung.Saluran darah yang membawa oksigen  menyempit akibat mendapan kolestrol yang mengeras dan akhirnya akan pecah, menyebabkan darah beku, maka STROK dan SERANGAN JANTUNG boleh terjadi secara tiba-tiba.

Apa faktor penyebab kolestrol tinggi?

1. Faktor Usia

Risiko akan semakin meningkat seraya usia bertambah. Risiko kolesterol tinggi akan meningkat kepada lelaki berusia di atas 45 tahun dan pada wanita di atas 55 tahun.  Bagi perempuan, biasanya kadar kolesterol ini akan meningkat ketika masa menopause.
Meskipun begitu, risiko tidak menghilang begitu saja pada usia muda. Laporan Badan Kesihatan dunia pada tahun 2002 mencatat bahawa sebanyak 4.4 juta kematian diakibatkan kolesterol tinggi dan sekitar 7.9 % adalah orang muda.
Jadi usia muda pun memungkinkan kolesterol tinggi. Pada orang muda, selain faktor genetik, faktor gaya hidup dan pola makan tidak sihat merupakan penyebabnya.

2. Pola Makan yang Tidak Sihat

Kadar kolesterol yang tinggi pada seseorang seringkali dipengaruhi oleh faktor makanan yang dikonsumsi. Makanan seperti daging merah, sos, burger, kiuh muih yang mengandungi kolesterol tinggi. bagi yang berisiko penyakit kronik, dan tidak menjaga makanan yang diambilnya, potensi risiko kolesterol tinggi akan semakin besar.

3. Kurang berolahraga / bersukan

Olahraga akan meningkatkan kadar kolesterol baik (HDL) 3-6% dan menurunkan kolesterol jahat (LDL) sampai 10%. Selain itu kadar trigliserida juga akan ikut menurun.
Olahraga dapat meningkatkan jumlah protein pengangkut kolesterol dalam darah. Akhir kolesterol dalam darah dan pembuluh darah berkurang. kebiasaannya, orang yang menderita hiperkolesterol adalah orang yang obes.

4. Tekanan Darah Tinggi (Hipertensi)

Tekanan darah tinggi dalam tubuh akan menekan jantung untuk bekerja lebih keras berbanding biasanya sehingga aliran darah akan menjadi lebih cepat.
Akibatnya, saluran pembuluh darah semakin kuat menekan pembuluh darah sehingga dapat merosak jaringan pembuluh darah.

5. Stress / Tekanan

Stress banyak dihubungkan dengan darah tinggi dan penyakit jantung kerana sangat berkaitan dengan sistem peredaran darah. Bagaimana stress berpengaruh pada peningkatan kolesterol? Stress menstimulasi beberapa sistem tubuh misalnya yang berkaitan dengan sistem hormon.
Hormon-hormon tersebut memiliki misi mempersiapkan tubuh agar dapat menghadapi stress sehingga memberikan efek terhadap kerja sistem organ. 

6. Penderita Diabetes

Biasanya pada penderita diabetes memiliki kadar gula yang tinggi dalam darah, kolesterol LDL dalam darahnya ditemukan lebih padat dan ukurannya lebih kecil sehingga mudah masuk dan menempel pada pembuluh darah di lapisannya yang terdalam. Kondisi tersebut memudahkan penimbunan plak-plak kolesterol di dalam pembuluh darah (aterosklerosis).

7. Perokok

Merokok dapat menyebabkan gangguan metabolisme lemak dalam darah. Pada orang-orang yang merokok, kadar LDL mereka ditemukan dalam jumlah yang tinggi sedangkan kadar HDL nya rendah.

Merokok dapat menyebabkan penyempitan dan penyumbatan pembuluh darah, meningkatkan tekanan darah pada nadi, merusak lapisan dalam pembuluh darah, serta mengganggu  jantung.

Akibatnya, terjadi penguraian lemak di dalam tubuh dan pembebasan lemak ke dalam darah yang memicu kepada peningkatan kadar kolesterol.

Jom ambil tindakan segera untuk menurukan paras kolesterol secara semulajadi tanpa penggunaan ubat yang mengandungi dadah. Memperkenalkan Phytocol-ST.Apa itu Phytocol-ST?

Phytocol-ST Shaklee adalah formulasi proprietari yang berasaskan bahan-bahan yang telah terbukti secara klinikal berkesan untuk penyekatan penyerapan kolesterol dan merendahkan paras kolesterol LDL.

Apa kelebihan Phytocol-ST?

 1. Rumusan daripada beberapa jenis fitosterol asli yang aktif daripada tumbuhan, buahan, sayuran dan bijirin
 2. Membekalkan 2,000 mg fitosterol tumbuhan setiap hari.
 3. Fitosterol tumbuhan telah terbukti secara klinikal mampu mengurangkan paras kolesterol dalam lebih 80 kajian
 4. Membekalkan 100% nilai fitosterol harian sepertimana disyorkan Institut Kesihatan Kebangsaan (NIH).
 5. Tiada pengawet, pewarna, perisa atau pemanis tambahan.
Phytosterol adalah tumbuhan sterols dan stenoils yang terdapat dalam SEL MEMBRAN TUMBUHAN. Ia menyerupai kolesterol dalam badan dan apabila kolesterol ni berjumpa dia akan bersaing untuk menyerap kedalam sistem penghadaman badan.

Sterols dan stenols ni akan menghalang koleterol jahat (LDL kolesterol) dan akan merendahkan kolesterol jahat yang masuk ke dalam salur darah manusia yang boleh menyumbatkan salur darah.

Sterol dan stenol yang ada dalam makanan seharian kita seperti makan 200 batang lobak merah atau 70 keping roti gandum atau 425 biji tomato SETIAP HARI.

Laratkah kita nak MAKAN SEMUA ini?Tidak mungkin kita mampu makan sebanyak ini, kan?

Jadi bagaimanakah fitoserol bertindak?

Dengan struktur yang sama seperti kolesterol, Fitosterol bersaing dan akan mengalahkan kolesterol dalam penyerapan di dalam usus.

Ini bermaksud apabila kita mengambil banyak fitosterol maka semakin kurang kolesterol yang akan di serap di dalam tubuh kita dan semakin tinggi untuk anda merendahkan paras kolesterol LDL kita.

Cadangan pengambilan Phytocol-ST

'The National Cholesterol Education Program' mencadangkan penggunaan 2 grams phytosterol setiap hari boleh menjaga kesihatan anda dan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam badan.

Pengambilan 3-4 kapsul PHYTOCOL-ST setiap hari berupaya mengawal paras kolestrol dalam badan.
Testimoni pengguna Phytocol-ST

Pengarah Shaklee Malaysia, Encik Ethan Wang

 Bacaan paras kolestrol, sebelum beliau mengambil Phytocol-ST

bacaan paras kolestrol selepas beliau mengambil Phytocol-ST

JAMINAN KAMI


Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
 • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
 • Semulajadi
 • Berkesan
 • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
 • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
 • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
 • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
 • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: