07 October 2015

Vitamin Tamat Tempoh : Selamat atau Bahaya?

Assamualaikum dan salam sejahtera! Bulan Oktober 2015 ni Shaklee ada mewar-warkan promosi hebat iaitu Penghabisan Stok Vita-E Complex Shaklee. Beli 1 percuma 1. Walau bagaimanapun, tarikh luput ialah Januari 2016. 

Maka, hari ini kita berkongsi info tentang pengambilan vitamin tamat tempoh; adakah masih selamat atau boleh memberi kemudaratan kepada tubuh badan kita?


Jadi saya akan cuba terangkan di sini mengikut sedikit pembacaan saya. Di harap sedikit sebanyak dapat memberi manfaat kepada kita semua supaya nanti kita tahu apa yang perlu kita lakukan terhadap vitamin tamat tarikh luput ini.

Apakah Vitamin Tamat Tarikh Luput?

Secara mudahnya, vitamin itu telah melepasi tarikh luput yang tertera di botol. Tetapi secara tepatnya vitamin tamat tempoh ini adalah vitamin yang sudah kehilangan potensi dan keberkesanannya selepas sesuatu tempoh atau jangka masa yang panjang. Banyak faktor yang mempengaruhi jangka hayat sesuatu vitamin itu seperti haba, kelembapan dan pembungkusan

Apabila banyak vitamin disimpan di tempat yang sama, vitamin berbentuk tablet akan kehilangan keberkesanannya lebih cepat berbanding vitamin yang didatangkan bersalut kapsul. “Expected Expiry Date” yang tertera di botol itu cuma jangkaan tarikh maksimum tamat tempoh dan keadaan sebenarnya bergantung kepada cara penyimpanan vitamin itu sendiri.

Bagaimana Melanjutkan Tarikh Luput Vitamin?

Menurut laporan dari Purdue University News Service, dapur bukanlah tempat paling bagus untuk menyimpan vitamin kerana tempat ini mungkin agak panas. Menyimpan di dalam peti sejuk juga bukan cara yang terbaik kerana membuka dan menutup penutup botol vitamin itu membolehkan pemeluwapan atau proses kondensasi terbentuk di dalam botol. 

Jadi di mana tempat yang paling sesuai? Menurut www.livestrong.com tempat yang paling sesuai adalah di ruangan yang gelap sepertimana kita menyimpan tuala, linen atau baju-baju. Haaa.. kesimpulannya simpan di dalam almari yang tertutup dan gelap!

Jadi, Adakah Selamat Makan Vitamin Tamat Tarikh Luput?

Jawapan mudahnya mestilah SELAMAT!

Harvard Medical School melaporkan, tidak menjadi sesuatu yang berbahaya untuk mengambil vitamin yang telah tamat tarikh luputnya. Tetapi keberkesanannya mungkin berbeza dan berkurangan berbanding vitamin yang baru anda beli. FDA (USA Food and Drug Administration) pun sebenarnya tidak meletakkan syarat wajib untuk memaparkan tarikh luput bagi sesuatu suplemen, tetapi Shaklee (dan syarikat-syarikat besar yang lain) memberikan yang terbaik kepada kita sebagai panduan tempoh maksimum sesuatu vitamin itu.

Tarikh luput itu adalah pengukur tarikh maksimum vitamin itu akan memberikan kesan yang optimum kepada kita para pengguna. Jika masih mengambilnya selepas itu masih selamat tetapi keberkesanannya mungkin sudah tinggal 50%. Tujuan utama kita makan vitamin pun untuk kesan optimumkan?

Kalau Masih Mahu Meneruskan Mengambil Vitamin Yang Telah Tamat Tarikh Luput?

Ianya tetap selamat dimakan kerana ianya tidak akan bertukar menjadi racun atau toksin di dalam badan, tidak seperti kita mengambil makanan yang telah tamat tempoh. Belum ada laporan masalah kesihatan akibat pengambilan vitamin yang telah tamat tempoh luput ini. Adalah lebih baik untuk kita menghindarkan atau terus membuang vitamin yang telah berubah bau dan warna.

Sumber: livestrong.com, healthyeating, jigsawhealth


Jadi, kesimpulannya, jangan culas ambil vitamin. Sayang kalau terpaksa nak membuangnya selepas tamat tarikh luput yang disarankan. Semoga boleh menjadi panduan untuk kita bersama. 

Boleh Beli Promosi Penghabisan Stok Vita-E Complex?

Boleh! Malah anda boleh jimat banyak. Kongsi beli dengan rakan anda. Katakan anda beli pada akhir bulan Oktober, anda ada November, Disember dan Januari untuk habiskan stok. 3 bulan ialah satu tempoh yang cukup untuk anda habiskan Vita-E Complex yang dibeli, dengan syarat, ambil setiap hari sebelum tidur.  

Satu botol Vita-E Complex ada 120 kaspul. 1 hari anda ambil 1 kapsul, jadi dalam tempoh 3 bulan, anda boleh habiskan 90 kapsul. Baki 30 kapsul anda boleh jadikan masker. Sebelum tidur, cucuk kapsul dengan jarum bersih. Picit dan sapu cecair ke seluruh wajah atau tempat berparut. Buat selang sehari. Pada akhir Januari 2016, habis sebotol Vita-E Complex anda! 

Bagaimana Jika Tidak Sempat Habis Pada Januari 2016?

Seperti yang dibincangkan tadi, anda masih boleh teruskan pengambilan vitamin tersebut. Tetapi tiada jaminan keberkesaan vitamin E tersebut pada tahap tertinggi. Anda masih boleh mendapat manfaat Vitamin E tapi tidak 100%. Malah, ianya tidak akan bertukar menjadi racun atau toksik. 

Berbaloi Ke Beli Stok Vita-E Complex?

Berbaloi! Sebab?

Testimoni 1 : wajah tambah berseri!


Testimoni 2 : 6 minggu amalkan vitamin E Shaklee, kulit lebih flawless! 


Testimoni 3 : Perubahan menakjubkan selepas 3 minggu! 


Testimoni 4 :  Masalah kulit selesai!


Testimoni 5 :  2 minggu ambil Vita-E Complex, parut kian hilang!


JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: