21 August 2017

Buah Pinggang Kecut? Kami Ada Penawar

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdulillah dan syukur hari ni Cikgu Ije berpeluang lagi untuk berkongsi sedikit ilmu yang dikongsikan oleh Doktor Saidah berkenaan penyakit buah pinggang. 

Apa fungsi buah pinggang?

Buah pinggang adalah organ perkumuhan terpenting pada badan manusia. Secara amnya, selain daripada menyingkirkan sisa buangan daripada darah, buang pinggang juga berfungsi untuk:

 • mengawal jumlah cecair dalam badan
 • mengawal tekanan darag
 • membantu penghasilan sel darah merah
 • membantu keseimbangan kandungan mineral dalam badan supaya tulang kekal sihat

Penyakit buah pinggang

Tahukah anda bahawa buah pinggang (kidney) yang rosak akan mengecut. Ikut logik akal dan medical it is IRREVERSIBL. Maksudnya tak boleh jadi normal semula. Walaupun begitu, usah risau kerana terdapat banyak kajian menunjukkan resveratrol adalah terapi untuk pesakit buah pinggang. 


Terdapat banyak kajian yang menyokong kebolehan resveratrol untuk sakit buah pinggang


Resveratrol adalah sebatian antioksidan semulajadi yang terdapat dalam sesetengah tumbuhan, biji benih, dan buah-buahan, termasuk anggur dan produk dari anggur seperti wain merah. Resveratrol adalah polifenol yang telah didapati berpotensi meningkatkan kesihatan dan kesejahteraan dalam kajian makmal dari seluruh dunia. Di samping itu, kajian telah menunjukkan bahawa resveratrol boleh melambatkan penuaan selular dan boleh mengaktifkan pengawalselia genetik jangka hayat selular yang lebih panjang, yang mungkin mempunyai kesan positif terhadap DNA, kesihatan selular, dan kadar metabolisme *


Ok tengok pie chart atas ni. Kita perlu tahu penyebab utama terjadinya penyakit buah pinggang. Pie chart pada 2009 ini menunjukkan penyebab utama masalah buah pinggang:
 • 38% daripada diabetic
 • 24% hypertension
 • 15% glomerulonephritis seperti SLE
 • 2% je untuk stone

Daripada carta ini, kita dapat tahu bahawa peratus tinggi untuk rakyat Malaysia mempunyai masalah buah pinggang, kerana negara kita popular dengan masalah diabetes atau kencing manis. 

Bagaimana resveratrol bantu masalah buah pinggang?

Bila kita tahu bahawa reseveratrol adalah terapi untuk pesakit buah pinggang, sekarang Cikgu Ije nak kongsikan pula bagaimana resveratrol ini dapat membantu mereka dengan masalah buah pinggang. 

Ape resveratrol buat pada pesakit buah pinggang ni? Ada 4 perkara utama iaitu:

1. Improve diabetic control
2. Improve blood pressure control
3. Reduce cholestrol level
4. Diabetic hypertension dan hypercholestrol

Point ke-4 adalah perkara paling penting. Diabetic hypertension dan hypercholestrol mendorong untuk menjadi penyebab utama atau pembunuh untuk pesakit buah pinggang mendapat komplikasi. Contohnya:

Stroke
Heart attack
Mata buta
Kaki xrasa kena potong
Dan 
Sakit buah pinggang smpai kene dialisis

Resveratrol memberi anti oxidative effect

Buah pinggang yang rosak akan mengecut dan scarring (kita panggil fibrosis). Kajian dari Liang et al. menyatakan bahawa resveratrol bantu untuk hentikan proses oksidatif (oxidative iaitu (stress process) pada buah pinggang dan seterusnya hentikan proses fibrosis pada buah pinggang.


Faham tak? Ringkasnya begini. Point utama daripada kajian oleh Liang et al. adalah:
 1. Stop oxidative process (oxidative bermaksud proses-proses yang merosakkan lagi buah pinggang)
 2. Stop fibrotic (parut) changes on kidney
Resveratrol sebagai protective effect


Kajian oleh Sharma et.al menunjukkan improvement in PROTEINURIA (dalam urine ada protein - indicator pertama untuk beritahu buah pinggang sudah rosak) dalam tikus yang mempunyai diabetes (diabetic rats)

Sharma et al. kata dalam study among tikus ni, resveratrol:
1. Improves proteinuria
2. Improves renal function (kidney reperfusion)

3. Dan lagi sekali support anti oxidative effect pada resveratrol terhadap kidneyItulah asas bagaimana resveratrol dapat bantu pesakit buah pinggang. Tak gerenti tapi banyak kajian yang telah dilakukan dan mengatakan bahawa resveratrol bagus untuk pesakit buah pinggang. Hebat resveratrol ni. Tapi di mana nak dapatkan resveratrol ni? Jom sambung baca.


Vivix mengandungi campuran resveratrol dan phytonutrient proprietari. Campuran phytonutrient ini menggunakan sifat antioksida yang kuat pada anggur Muscadine yang unik dan terbukti 10 kali lebih berkuasa dalam melambatkan mekanisme utama penuaan selular berbanding resveratrol tunggal*

Testimoni pesakit buah pinggang


Berminat untuk dapatkan vitamin Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je. Klik +60182704872

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
 • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
 • Semulajadi
 • Berkesan
 • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
 • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya ialah Cikgu Ije yang merupakan pengedar Shaklee jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi Cikgu Ije agar boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Cikgu Ije juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
 • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
 • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
 • hubungi Cikgu Ije di talian WhatsApp +60182704872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.
Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada Cikgu Ije. Hubungi Cikgu Ije untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +60182704872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini

No comments: