11 June 2019

Anencephaly : Kepentingan Asid Folik 3 Bulan Sebelum Mengandung


'Bayi hidup tapi tiada pembentukan tulang kepala yakni tengkorak - Anencephaly”

Apa itu Anencephaly?

Struktur sistem saraf bagi berasal dari struktur yang bernama neural plate. Pada 28 hari selepas persenyawaan, neural plate akan terlipat antara satu sama lain dan menutup membentuk satu struktur berbentuk silinder (neural tube). 

Masalah berlaku apabila struktur ini tidak menutup dengan sempurna menyebabkan terjadinya kecacatan neural tube. Ada beberapa jenis - spina bifida , anencephaly dan encephalocele.


Menyebut mengenai anencephaly, ianya melibatkan hilangnya tulang tengkorak sama ada secara penuh atau pun separa. Bila tiadanya tulang tengkorak ni, sebahagian otak juga turut hilang ataupun kalau ada sekalipun struktur otak menjadi sangat kecil. Ada juga ketidaknormalan pada muka dan leher bayi tersebut.

Keadaan ini dipercayai melibatkan kombinasi faktor genetik dan pengaruh persekiraran yang doktor sendiri tak boleh nak fahami secara 100%. Anencephaly berlaku dalam 6 kes di dalam 10 000 kelahiran.

Boleh kesan Anencephaly ketika hamil

Ketika melakukan pemeriksaan scan, seawal 11-14 minggu kehamilan. Kalau lebih awal dari 11 minggu tak sesuai sebab pembentukan tulang tengkorak belum selesai. Masa buat detail scan 18-21 minggu, senang sangat nak nampak dan boleh confirm ketidaknormalan ini.

Kadang-kadang susah nak betul-betul pastikan anencephaly ni. Scan berulang kali diperlukan untuk benar-benar pasti.

Tiada rawatan untuk Anencephaly

Bayi anencephaly tidak boleh hidup bila dilahirkan dan kebanyakkan bayi ini akan meninggal sebelum dilahirkan ataupun mati beberapa jam selepas dilahirkan. Ada kes yang bayi seperti ini boleh hidup selama beberapa hari, tapi sangat jarang berlaku.

Bila pernah terjadi sekali, akan ada peluang untuk ianya berulang lagi. 1 dalam 50 (2%)

Ambil asid folik 3 bulan sebelum hamil

Maka, semua wanita disarankan untuk mengambil asid folik 400mcg sekurang-kurangnya 3 bulan sebelum hamil sehingga minggu ke 12 kehamilan. Kalau sehingga bersalin, lagi bagus.

Untuk wanita yang pernah ada bayi anencephaly atau mereka yang ada kencing manis sebelum hamil, dos folik asid adalah tinggi - sebanyak 5mg perlu diberikan 3 bulan sebelum merancang untuk hamil lagi. Usaha ini dapat mengurangkan risiko mendapat bayi dengan anencephaly atau kecacatan tiub neural.

Pasangan yang pernah ada masalah bayi anencephaly jika berpeluang boleh berjumpa genetic counsellor untuk berbincang risiko mendapat anak sekali lagi dengan anencephaly


Betul, kalau dah makan sebaldi asid folik sekalipun kalau Allah dah takdirkan baby anencephaly, mmg akan dapat anencephaly jua. Bukan ke kita perlu ikhtiar dan ikhtiar sebelum menyerah dan tawakkal? (sumber)

Apa kepentingan vitamin B kompleks? (sumber)

Vitamin B memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan yang baik. Sebagai blok bangunan badan yang sihat, vitamin B mempunyai kesan langsung pada tahap tenaga anda, fungsi otak, dan metabolisme sel.

Kompleks Vitamin B membantu mencegah jangkitan dan membantu menyokong atau mempromosikan:

✔️kesihatan sel
✔️pertumbuhan sel darah merah
✔️tahap tenaga
✔️penglihatan yang baik
✔️fungsi otak yang sihat
✔️penghadaman yang baik
✔️selera makan yang sihat
✔️fungsi saraf yang betul
✔️hormon dan pengeluaran kolesterol
✔️kesihatan kardiovaskular
✔️nada otot

Pada wanita
Vitamin B sangat penting bagi wanita yang hamil dan menyusu. Vitamin ini membantu dalam perkembangan otak janin serta mengurangkan risiko kecacatan kelahiran.

Dan bagi ibu mengandung, vitamin B boleh meningkatkan tahap tenaga, mengurangkan loya, dan menurunkan risiko mengembangkan preeklamsia.

Pada lelaki
Vitamin B dianggap meningkatkan kadar testosteron pada lelaki, yang secara semula jadi berkurangan dengan usia. Mereka juga boleh membantu lelaki membina otot dan meningkatkan kekuatan.

B-Complex Shaklee

Vitamin B-Complex Shaklee adalah merupakan gabungan lengkap daripada kesemua 8 jenis vitamin B yang larut air. Komponen B kompleks terdiri daripada:

1. B1 (thiamin)
2. B2 (riboflovin)
3. B3 (niacin)
4. B5 (asid panthothenic)
5. B6 (pyridoxine)
6. B7 (biotin)
7. B9 (acid folic)
8. B12 (cobalamine) 

120 tablet
RM58.75

Vitamin lengkap sebelum dan semasa hamil


Berminat untuk dapatkan Shaklee? Boleh contact Cikgu Ije. Nak mudah WhatsApp je. Klik 018 270 4872

Nak beli guna kad kredit sendiri? Boleh klik imej di bawahYour Favourite Shaklee Distributor
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : 018 270 4872
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci / @cikgu_ije

No comments: