24 July 2013

Eczema Hilang Dalam Masa 5 Hari Dengan Shaklee

Assalamualaikum. Semalam ada seorang saudara melayangkan email bertanyakan tentang Eczema yang membelengu beliau. Maka, hari ni kita studi sikit tentang ezcema dan bagaimana Shaklee boleh hilangkan eczema dalam masa yang singkat.


Apa itu eczema?

Eczema merupakan masalah penyakit kulit yang biasa dialami di kalangan bayi yang berumur antara 2 - 6 bulan. Salah satu jenis ezcema ialah "Atopic Dermatitis."


"Atopic" adalah satu masalah genetik yang akan menyebabkan daya tahan mekanisme pesakit menjadi abnormal dan kemudian mencetuskan simptom "oversensitivity."

Sungguhpun keadaan akan bertambah baik apabila bayi mencapai umur 6 tahun, kemungkinan masalah kulit eczema berkekalan sehingga dewasa ada berlaku.

Walaupun eczema bukan penyakit berjangkit, ia masih merupakan penyakit yang komplikasi yang sering menyebabkan keresahan dan ketidakselesaan pada pesakit.

Apa gejala eczema?

Acute Eczema
  • "Erythema", kulit berasa panas, bergejolak dan gatal, keradangan.
  • "Papules", pembentukan tompok-tompok merah.
 Eczema Kronik
  • Kulit mejadi kering, berair dan bersisik.
  • Kulit menebal, menjadi kasar dan berkedut.

Apa punca eczema?

Hingga kini, punca sebenar eczema masih belum dikenalpasti dengan sepenuhnya. Terdapat beberapa faktor dalaman dan luaran yang mencetuskan eczema seperti berikut:


Faktor-faktor Dalaman (Fizikal)
  • Ahli keluarga yang mempunyai sejarah yang mengalami penyakit eczema, asma atau allergi rhinitis.
  • Perubahan emosi yang ketara seperti keresahan dan stres.
  • Pemakanan dan minuman seperti alkohol, makanan tenusu, gandum, telur, makanan laut, pengawet dan pewarna makanan.
Faktor-faktor Luaran (Persekitaran)
  • Bahan-bahan iritasi: Asap rokok, bahan-bahan kimia, cuaca yang terlalu panas dan lembap atau di sebaliknya.
  • Alahan (Allergens): Sabun, syampu, serbuk bahan pencuci, kosmetik, kulat, debunga, haiwan peliharaan dan hama habuk rumah (house dust mites).

Bagaimana kitaran eczema?

  
Eczema disifatkan sebagai kecacatan fungsi penghadang kulit yang menyebabkan "allergens" atau alahan mudah meresap ke lapisan kulit dan seterusnya mengakibatkan kehilangan kelembapan kulit yang banyak.


Eczema menyebabkan kegatalan yang amat dan keinginan untuk menggaru. Tahap kegatalan akan meningkat apabila kulit semaking kering. Jika digaru berulangan, lapisan kulit akan terkoyak dan mula meruam. Kitar ini akan berulang dan boleh diringkaskan seperti gambar rajah di bawah




Apa langkah untuk elak eczema jadi semakin teruk?


Langkah-langkah untuk mengelakkan pencetusan ezcema dan pemulihan fungsi penghadang kulit patut diambil.
  • Mengawal kitar ezcema dengan melembapkan kulit.
  • Mengubati keradangan.

Langkah-langkah Pengawalan Harian:

  • Elakkan daripada menggunakan sabun yang mengandungi bahan kimia yang menyebabkan iritasi kulit.
  • Gunakan krim/losyen dengan kerap untuk melembapkan kulit walaupun dalam keadaan eczema. Ini dapat mengurangkan pergantungan kepada rawatan topikal.


Apa Shaklee boleh bantu?


Shaklee mempunyai beberapa produk bagi mereka yang mempunyai masalah eczema.
  1. Rawatan Dalaman
  2. Rawatan Luaran
RAWATAN DALAMAN


Alfalfa merupakan raja bagi segala tumbuhan dan herba. Alfalfa Complex Shaklee kaya dengan kandungan klorofil yang dapat membantu masalah penyakit kulit seperti eczema.



OmegaGuard mempunyai Omega 3 yang bersifat anti inflamasi yang dapat mengawal keradangan kulit serta dapat menghaluskan kulit dan meningkatkan imuniti kulit terhadap jangkitan.



Meal Shakes dan ESP baik untuk pemulihan luka dan proses pengantian sel baru yang lebih sihat. Sel badan yang sihat memudahkan penyerapan nutrien dalam badan seterusnya memulihkan luka eczema dengan cepat.



Mereka yang mempunyai eczema dikaitkan dengan sistem imuniti yang rendah dan abnormal untuk melawan sebarang jangkitan kulit. Maka, NutriFeron sangat digalakkan bagi mereka yang mempunyai masalah imuniti badan yang rendah.


Vita-E Complex boleh ditelan atau disapu untuk menghilangkan luka eczema dan memudarkan parut. 


RAWATAN LUARAN





Boleh disapu dapat tempat yang terdapat jangkitan eczema. Herbal Blend Cream Shaklee sangat sesuai bagi mereka yang mempunyai masalah eczema kering dan kulit kasar.
*tidak sesuai bagi eczema berair.



Basic H2 Shaklee sangat sesuai untuk digunakan bagi mereka yang alah kepada sabun yang mempunyai bahan kimia. Campuran 5 titis Basic H2 ke dalam baldi mandian sudah mencukupi untuk mengering dan merawat eczema. 
*tidak sesuai untuk pesakit eczema kering kerana boleh menyebabkan kulit bertambah kering dan bersisik.


Apa kata pengguna?


Disini saya kongsikan testimonial pesakit yang bebas eczema menggunakan Shaklee dengan izin Allah swt.


Testimoni 1: Penggunaan Vitamin E, OmegaGuard dan ESP









Testimoni 2: OmegaGuard





Testimoni 3


Testimoni 4



Testimoni 5



Testimoni 6



Testimoni 7



Testimoni 8



Testimoni 9



Testimoni 10



Testimoni 11




Apa yang perlu diambil?

Pengambilan produk-produk ini mungkin berbeza mengikut umur penghidap.

Bayi

Ibu yang menyusukan baby yang mengalami masalah eczema boleh ambil ESP dan OmegaGuard. Selain bagus utk Ibu, ianya juga boleh diterima oleh bayi melalui susu ibu.

Herbal Blend juga bagus disapu kepada baby yg ada eczema untuk kurangkn rasa gatal dan pedih. Vitamin E juga boleh disapu kepada tempat yg luka.

Kanak-kanak 2 - 4 tahun

Omega Guard boleh diberikan kepada kanak-kanak lebih dari 2 tahun utk kawal dan rawat masalah eczema. Pengambilan boleh rujuk kepada saya.
Meal Shakes juga boleh diberikan untuk baiki kulit yg rosak n berparut


Kanak-kanak 4 - 12 tahun

Mealshake, ESP, Omega Guard untuk merawat kulit. Herbal Blend dan Vitamin E boleh digunakan untuk merawat luka.


Remaja dan dewasa

Remaja dan dewasa boleh ambil semua yang dicadangkan termasuk ESP, Meal Shakes, Vitamin E, Herbal Blend, Omega Guard dan Alfalfa. Cara pengambilan dan kesesuaian boleh refer pada saya.

Tak semestinya kena ambil semua yang saya cadangkan. Pilih suplemen mengikut kesesuaian dan keperluan anda. 

Klik ECZEMA untuk lebih banyak info!


JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultansi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

SAYA NAK BELI SET SHAKLEE!

Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 933 313) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk ketahui Promosi Bulan Ini, klik pada link.

Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 


Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

15 comments:

Safiya said...

saya pun ada eczema, rasa berkesaan bila ambil omega guard

Anonymous said...

Tq sis blog info sgt membantu 😊

Asainah said...

Blog ni sangat membantu..anak saya memang ada eczama

Asainah said...

terima kasih..sangat bermanfaat

Epul Jaguh said...

Salam sejahtera tuan tanah. thanks for sharing. memang kesian sangat kat orang yang ada ekzema terutamanya kanak-kanak. Lagi teruk kalau bayi yang kena.. Kesian memang la kesian tapi takkan nak dibiarkan je macam tu. Atleast usaha sikit dengan mencari kaedah yang sesuai untuk merawatnya ataupun cari ubat untuk mencegah ekzema. betul tak? huhuhu.

Dr Akbar Abdullah said...


Artikel yang menarik. Memang ekzema disebabkan oleh radang dan alahan
pada kulit. Kulit boleh berasa gatal, bersisik dan menebal atau menjadi
kasar. Salah satu cara untuk mengawal penyakit ini ialah dengan
mengambil Vitamin C seperti jus buah
lemon
dan produk-produk yang mengandungi Vitamin C.

Niza Yusof said...

info yang menarik.. saya pun selalu guna HB untuk gatal2 kulit..

Unknown said...

:)

Shareena Roslan said...

Salam..sory nk tny.. Klu mkn shaklee product ni blh hlgkn parut eczema ker? Atau parut eczema mmg kekal?thx

farah Yusof said...

product ni blh pulihkn eczema ke? Blh ke saya gunakan perfume semula? Saya alergi pada produk wangian.. tq

VitaminSuci said...

Shareena Roslan , parut boleh dihilangkan dengan pengambilan vitamin Shaklee.

VitaminSuci said...

farah Yusof, sebaiknya pulihkan eczema dulu sebelum mula memakai perfume sebab farah alah dgn perfume.

husna_rusdy said...

Saya nak tanya
Berapa ringgit utk satu set?

VitaminSuci said...

husna_rusdy: Boleh WhatsApp saya +6018 270 4872 untuk info lanjut

nurul amirah said...

salM