19 July 2013

New Obimin bahaya ke tidak?

Assalamulaikum. 

Anda hamil dan mempunyai masalah dengan HB rendah? Kawan-kawan suggestkan agar mengambil New Obimin untuk meningkatkan HB darah anda? Risau jururawat memarahi anda andai tidak dapat meningkatkan HB darah? Jom kenali New Obimin.


Obimin Filem Tablet bersalut (Obimin Film Coated Tablets) sangat terkenal dengan 'kebolehannya' untuk meningkatkan HB darah ke tahap normal di kalangan ibu hamil.

New Obimin dikatakan:
 • mengandungi vitamin dan mineral penting
 • dos mudah di ambil (sebiji sekali sehari)
 • kos efektif
 • reka bentuk kapsul mudah telan
 • formula baik yang berpegang teguh kepada RDA baru untuk vitamin A dalam kehamilan.

 • Nampak menarik? Patut ramai tak melepaskan peluang mendapatkan New Obimin di farmasi berdekatan. Walau bagaimanapun, luangkan sedikit masa untuk kesihatan anda dan bayi dalam kandungan.

  New Obimin adalah makanan tambahan sintetik. Makanan tambahan dibahagikan kepada 3 kategori; sintetik, organik dan semulajadi.

  1. Vitamin sintetik umpama buah plastik
  1. Vitamin organik umpama jus buah dalam pek
  1. Vitamin semulajadi umpama buah sebenar


  Oleh kerana hari ini, kita memberi fokus kepada New Obimin yang dikatakan vitamin sintetik. Jom baca apa itu vitamin sintetik?

  1. Kebanyakan vitamin sintetik diperbuat daripada ekstrak petroleum, tar arang batu, dan gula kimia yang diproses (kadang-kadang ditambah minyak ikan perindustrian yg diproses), dengan asid lain dan bahan kimia industri (seperti formaldehid) digunakan untuk memproses mereka.
  2. Vitamin sintetik asalnya dibangunkan untuk menjimatkan kos. Kebanyakan sintetik, petroleum dan makanan tambahan akan melabelkan produk mereka sebagai vegetarian produk, bukan kerana ia diperbuat daripada tumbuh-tumbuhan, tetapi kerana ia tidak diperbuat daripada haiwan.
  3. Perlu berhati-hati, mereka akan menggunakan perkataan "Food-Based / suplemen berasaskan makanan" sebagai helah lain. Ia bermakna mereka menambah sedikit produk hijau untuk sintetik seperti alga, namun bahan2 kimia adalah keutamaan mereka.
  Apa bukti? Semalam jumpa satu share FB tentang bahaya Obimin


  ya! New Obimin mendapat kelulusan KKM. Tiada masalah. Namun, mahukan anda menelan pil sebegini? Ia mengeluarkan warna yang kekal dalam jangka masa panjang. Cuba buat ujian sendiri di rumah. Tinggalkan pil New Obimin semalaman dah tengok apa jadi.

  Apa-apa pun, vitamin semulajadi adalah yang terbaik untuk kita semua. Macam mana nak bezakan vitamin semulajadi atau sintetik?

  Sesetengah pengguna tidak tahu bagaimana untuk mengenal pasti vitamin semulajadi dari satu sintetik. Vitamin dan mineral mungkin mengandungi label yang terlalu rumit untuk anda memahami. Anda mungkin tidak tahu apa yang perlu mencari dalam makanan tambahan vitamin atau mineral.

  Sesetengah pengeluar vitamin komersil dan mineral sintetik menambah kepada produk vitamin, biasanya untuk meningkatkan potensi vitamin, tetapi banyak sintetik diperbuat daripada derivatif tar arang batu - karsinogen yang diketahui terdapat dalam asap rokok. Ini hanya salah satu sebab mengapa ia adalah penting untuk berbincang dengan doktor anda sebelum mengambil apa-apa tambahan baru.

  5 Langkah Untuk Mengenalpasti Ramuan Pada Label Vitamin

  Langkah 1
  Carilah perkataan "100 peratus semula jadi" pada label produk. Beberapa label produk mungkin mengandungi perkataan "semula jadi," tetapi pengilang boleh membuat tuntutan "semula jadi" ke atas produk pemakanan mereka jika sekurang-kurangnya 10 peratus daripada produk yang datang dari sumber makanan semula jadi. Pengguna Organisasi organik mengesyorkan mencari produk yang mengandungi "100 peratus berasaskan tumbuhan" atau "100 peratus berasaskan haiwan" pada label produk.

  Langkah 2
  Mencari senarai "sumber makanan" pada label produk. Jika label produk ini tidak mengandungi senarai sumber-sumber makanan semula jadi, maka produk tersebut adalah tiruan. Mencari sumber makanan seperti yis, ikan, sayur-sayuran dan limau.

  Langkah 3
  Mengenalpasti makanan keseluruhan dalam senarai bahan dan bukannya zat tertentu. Dr Ben Kim, chiropractor dan acupuncturist dengan rancangan radio sendiri, berkata kepada mencari makanan di dalam senarai bahan-bahan yang mengandungi vitamin tertentu, seperti "serbuk ceri acerola," yang mengandungi vitamin C. Jika anda dapat mengenal pasti "vitamin C "dalam senarai ramuan, Kim kata anda hampir boleh menjamin bahawa vitamin adalah sintetik.

  Langkah 4
  Mencari garam pada label produk, garam ditambah kepada makanan tambahan sintetik untuk meningkatkan kestabilan vitamin atau mineral. Antara garam membentuk untuk mencari termasuk asetat, bitartrate, klorida, gluconate, hidroklorida, nitrat dan succinate.

  Langkah 5
   Belajar bagaimana untuk membaca label produk dengan mencari kata kunci yang menunjukkan makanan tambahan itu adalah tiruan. Perkataan yang berakhir dengan "ide" atau "ate" menunjukkan bahawa produk ini mengandungi pelbagai bentuk garam, yang sintetik.

  Sebagai contoh, jika anda melihat klorida, hidroklorida, asetat atau nitrat dalam senarai bahan-bahan, pengilang menggunakan sintetik untuk produk tersebut.

  Selain itu, huruf "dl" yang hadir di hadapan nama ramuan menunjukkan tambahan adalah sintetik. Sebagai contoh, mencari "minyak ikan" apabila membeli vitamin tambahan A. Jika label produk ialah "palmitate", ia adalah vitamin sintetik A tambahan.

  Tiba masa untuk anda mengambil langkah bijak. Bertukarlah kepada makanan tambahan 100% semulajadi demi anda dan kandungan anda. 

  Kenali Vita-lea Shaklee
  •  Vita-Lea diformulasikan khusus dengan 28 vitamin dan mineral penting yang diperlukan oleh orang dewasa.
  • Ia mengandungi lebih nutrien, tenaga dan perlindungan. 
  • Penggunaan Vitalea secara konsisten boleh meningkatkan kesihatan secara menyeluruh, menyokong jangka hayat hati, usus dan matameningkatkan kekuatan tulang dan sistem imunisasi, memberikan perlindungan menentang kerosakan radikal bebas.
  • Antara mineral dan vitamin yang terdapat di dalam vita-lea adalah kalsium, vitamin D, vitamin E, beta karotena dan pelbagai lagi.

  Apa yang uniknya Vita-lea shaklee?

  • Tablet disaluti spirulina, sangat larut dalam air dan mudah berintegrasi dengan protein untuk penyerapan maximum di usus kecil.
  • Multivitamin terbaik sejak tahun 2000
  • Ujian klinikal menunjukkan pengambilan vitalea selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%
  • Disokong oleh 7 kajian klinikal
  • Teknologi salutan mikro membantu dalam pembebasan segera di dalam perut untuk meningkatkan penyerapan asid folik dan vitamin B penting yang membantu menghasilkan dan memelihara sel-sel baru.
  • Menjalani lebih daripada 340 ujian kawalan mutu untuk memastikan ketulenan dan potensi produk.
  Gantikan New Obimin dengan Vita-lea Shaklee hari ini!


  Wakil Pengedar Shaklee Anda
  Nur Hifzan Muhamad Zanini (ije) 
  ♥ Shaklee Independent Distributor [ ID No : 933313 ] 
  ♥ Contact Number : 0136530440
  ♥ SMS/WhatsApp : 0182704872 
  ♥ Emel : hifzan2286@gmail.com

  No comments: