09 April 2017

Ketahui Bagaimana Vivix Atasi Kanser Dengan Terperinci

Assalamualaikum dan salam sejahtera! Hari ini saya ingin berkongsi ilmu yang saya perolehi daripada KELAS ONLINE VIVIX dengan tajuk best iaitu VIVIX DAN KANSER yang diajar oleh Dr Hana, Founder of Safar Ventures pada 4 Mac 2017. 



Kanser merupakan silent killer iaitu pembunuh senyap.Orang biasanya takkan sedar dia ada kanser dan selalu datang kepada doktor bila dah tahap akhir. Tahap akhir maksudnya stage 3 atau 4, bila kanser dah merebak.

Apa itu kanser?

Kanser secara amnya adalah penyakit di mana sel dalam badan kita tumbuh secara ABNORMAL, dan berpotensi MEREBAK ke tempat lain.


Cuba tengok gambar di atas ni.

Kalau sel normal dia akan membahagi macam biasa. Sampai satu tahap kalau sel tu dah mencukupi dia akan berhenti membahagi. 

Macam sel kulit. Setiap hari akan ada kulit mati, dan akan ada sel baru tumbuh. Bila dah cukup, otak bagi signal untuk dia berhenti membahagi dulu.Tunggu sel lain mati, dia buat pembahagian sel semula nak hasilkan sel kulit baru.

Bagaimana kanser terjadi?

Bila badan kita terdedah pada radikal-radikal bebas di sekeliling, ada potensi DNA dalam sel kita rosak. Bila DNA rosak, sel akan jadi abnormal (mutated) atau bahasa senangnya CACAT.

Untuk sel yang CACAT, badan kita ada sistem supaya sel CACAT ni bunuh diri sendiri melalui proses apoptosisJadi semua sel CACAT, akan "bunuh diri", supaya sel CACAT tu tak membahagi dah. Dia berhenti setakat itu sahaja dan mati.

Kalau la masa pembahagian sel tadi ada benda tak normal, maknanya sel rosak, so Allah dah tetapkan, if berlaku sel rosak ni, program sel ni akan menjalani proses apoptosis.

Bayangkan macam kilang. Cek production, kalau ada defect, kena reject dan buang. Sel pun camtu, dah ada program khas

Jadi, sel kanser ni ibarat sel cacat yang degil. Nak hidup jugak menyusahkan orang lain. Dahlah cacat, pastu jahat. Sel CACAT yang JAHAT ni tadi, dia tak bunuh diri, tapi makin beranak pinak pulakkk 😱 Jadilah kanser.

Dalam kata lain, bila berlaku mutasi, sel rosak ni dia tak bunuh diri. Dia membahagi juga, berkembang biak, jadilah sel kanser


Bagaimana Vivix berfungsi?

Sebelum tu, kita kena faham dulu macamana Vivix bertindak. Ada 4 mekanisma utama cara Vivix bertindak



Bahan aktif Vivix ialah resveratrol dan polyphenol yang mana sangat popular di luar negara. Banyak research dan journal sejak tahun1972 paling awal dapat dikesan. 



1. CELL DEFENSE. Maksudnya Vivix pertahankan sel dari kerosakan biologikal. Contoh kita makan banyak benda bukan-bukan seperti processed food, siap ada perisa, pewarna, conservative tambahan dll

BENDA NI SEMUA MENYEBABKAN STRESS BIOLOGI KEPADA SEL BADAN. 

Contoh yang dikaji, lepas makan makanan berlemak tinggi (biological stress), sel-sel badan akan bertindak menghasilkan biomarker tertentu sebagai respon kepada makanan yang tinggi lemak.

Biomarker ini indicator biological stress. Lagi tinggi biological stress, lagi banyak biomarker ni akan dihasilkan dan lagi cepat sel-sel badan kita mengalaami kerosakan/penuaan.

Jadi Vivix ni tahan biomarker tu dari dibebaskan, maka sel-sel takdelah rosak dan lambatlah sel-sel menjalani penuaan





2. CELL ENERGY. Pusat penghasilan tenaga dalam sel adalah mitokondria, ni kita semua belajar dalam biologi form 5 😁 Vivix ni terbukti meningkatkan penghasilan tenaga dari peringkat mitokondria lagi


3. CELL REPAIR. Vivix juga membaiki sel DNA and lindungi sel dari kerosakan


4. CELL PERFORMANCE. AGE protein ni adalah antara ''culprit' dalam penuaan sel. vivix halang penghasilan AGE protein ni dan improve performance cell, juga sebab dia improve tenaga dalam mitokondria tadi.

Jadi, ini 4 asas cara resveratrol bertindak.

Ketahui lanjut tentang kanser!

Untuk pengetahuan, hampir semua organ boleh kena kanser. Otak, mata, telinga, tekak, mulut, paru-paru, payudara, usus, prostat, rahim, pundi kencing, otot tangan, kaki etc

Tapi kita tak kupas satu persatu ya. Cukup sekadar kita jelas kenapa kanser ni boleh MEMBUNUH?

Sebab:
  1. Bila ketumbuhan tu membesar dia kacau fungsi organ-organ tu
  2. Bila dia merebak, dia rosakkan organ-organ lain pula
  3. Bila semua organ shut down, maka matilah manusia
Bagaimana resveratrol membantu dalam kanser?

Seperti maklum tadi, bahan utama Vivix ialah resveratrol.

Ingat balik, 4 mekanisma utama tadI

1. DNA repair
DNA yang rosak biasanya sel akan cuba repair dulu. Kalau dah fail baru lead to apoptosis semua tu. Resevratrol ni dia bantu sel repair DNA.

2. Aktifkan mitokondria dalam sel
Kajian menunjukkan sel yang ada mitokondria yang aktif dan sihat lebih rendah berisiko utk bertukar jadi sel kanser

3. Galakkan "kematian" sel kanser
Sel cacat tadi kan sepatutnya bunuh diri. So resveratrol ni dia galakkan sel cacat ni bunuh diri (apoptosis) 😁. Macam polis, dia tak kasi sel cacat jadi jahat

4. Halang cancer pathway


Rujuk semula gambar ni. Macamana sel kanser terhasil?

Radikal bebas > sel mutasi > sel cacat > sel cacat beranak pinak > jadi ketumbuhan kanser
  • Resveratrol lawan radikal bebas.
  • Cegah mutasi sel.
  • Galakkan sel cacat ni bunuh diri.
  • Halang sel cacat beranak pinak.

Kesimpulannya, macamana Vivix membantu dalam kanser?

1. DNA repair
2. Aktifkan mitokondria dalam sel
3. Galakkan "kematian" sel kanser
4. Halang cancer pathway


Klik KELAS ONLINE VIVIX untuk lebih banyak perkongsian kelas online berkaitan Vivix dan masalah kesihatan lain. 

JAMINAN KAMI

Shaklee merupakan suplemen semulajadi dan memegang piagam
  • Selamat (sijil Halal dan kelulusan KKM)
  • Semulajadi
  • Berkesan
  • Piagam ini telah diikrarkan semenjak lebih 50 tahun lalu, dan kini masih teguh berpegang padanya.
  • Shaklee Difference: Always Safe, Always Works, Always Green.
MENGAPA SAYA?

Saya merupakan pengedar Shaklee yang jujur dan amanah, serta lebih mementingkan kesihatan anda. Hubungi saya agar saya boleh bantu anda dan keluarga anda lebih sihat. Saya juga akan menyediakan jadual pengambilan vitamin dan konsultasi percuma berkaitan produk Shaklee yang sesuai untuk anda.
PENGHANTARAN

Penghantaran melalui pos akan diatur ke seluruh dunia samada menggunakan khidmat Poslaju, City-Link, GDex atau lain-lain yang bersesuaian dengan lokasi anda.
PEMBAYARAN

Pembayaran boleh dibuat menggunakan akaun Maybank, CIMB, Bank Simpanan Nasional , Bank Islam atau Western Union jika anda tinggal di luar negara.

NAK BELI SET SHAKLEE


Untuk mendapatkannya, anda mempunyai beberapa pilihan:
  • belian online dengan menggunakan kad debit atau kad kredit anda
  • belian di cawangan Shaklee terdekat (ID: 1233 547) 
  • hubungi saya di talian WhatsApp / Telegram +6018 270 4872 (Hifzan Zanini) untuk sebarang bantuan / belian melalui saya
Untuk pembelian produk Shaklee secara online menggunakan kad kredit / kad debit anda? Klik imej dibawah. 

Atau daftar keahlian Shaklee untuk penjimatan hebat. 

NAK JADI PENGEDAR SHAKLEE?

Berminat menjadi pengedar Shaklee dan mendapat bonus tunai serta banyak manfaat lain? Jom sertai team business kami, DARE TO DREAM TEAM (D2DT) yang mempunyai ahli aktif, kelas online percuma dengan masa yang fleksibel.


Anda juga boleh dapatkan produk ini terus daripada saya. Hubungi saya untuk dapatkan rangkaian produk Shaklee dengan konsultasi percuma atau bimbingan pendaftaran sebagai ahli Shaklee. 

Rakan Shaklee Anda
Nur Hifzan binti Hj Muhamad Zanini (Cikgu Ije) 
SMS/WhatsApp : +6018 270 4872 
FB Page: Vitamin Suci
Personal FB : Hifzan Zanini
Instagram: @vitaminsuci

No comments: